Jumaat, 21 Ogos 2015

Cirit-birit dan muntah


Faktor utama yang menyebabkan berlaku cirit-birit ialah pengumpulan air pada bahagian usus. Kandungan air meningkat kepada 60 hingga 90 peratus. Air ini sepatutnya diserap semula oleh usus. Cirit-birit berlaku apabila faktor-faktor tertentu mengganggu keupayaan usus untuk menyerap air dan garam mineral daripada najis. Kadangkala najis tersebut berdarah, bernanah dan berlendir.

Bagaimana cirit-birit dan muntah boleh berlaku?
Cirit-birit dan muntah berlaku akibat pelbagai perkara, menyebabkan pihak perubatan sukar untuk mengenal pasti punca masalah tersebut. Ia memerlukan sejarah pesakit, pemeriksaan fizikal dan ujian makmal yang rapi. Punca masalah ciri-birit dan muntah boleh berlaku akibat masalah psikogenik (ketegangan emosi dan kerisauan), neurogenik (gangguan sistem saraf), selepas pembedahan,gangguan sistem kelenjar (edokdrin), rengsaan, osmotik, pemakanan, alahan, masalah penyerapan makanan dan garam mineral, jangkitan serta radangan.

Cirit-birit dan muntah akibat kuman virus
Bayi dan kanak-kanak sering mengalami masalah cirit-birit dan muntah. Puncanya sukar dikenal pasti walaupun dalam kebanyakan kes disebabkan oleh kuman virus. Kuman virus yang sering menjangkiti kanak-kanak ialah rotavirus. Kanak-kanak akan mengalami kesan jangkitan dalam tempoh 12 hingga 48 jam. Mereka akan mengalami cirit-birit, muntah-muntah dan demam. Namun cirit-birit tersebut akan reda dengan sendiri dalam tempoh lima hingga lapan hari. Manakala individu hanya perlu diberikan rawatan sokongan sahaja. Kajian membuktikan bahawa susu ibu mampu mencegah bayi daripada mengalami cirit-birit dan muntah.

Cirit-birit yang akut pada kanak-kanak terutamanya bayi boleh membahayakan kesihatan mereka akibat ketidakseimbangan garam mineral dalam tubuh dan kekurangan air yang teruk. Kekerapan cirit-birit sebanyak lapan hingga 10 kali sehari bagi bayi berumur dua bulan boleh menyebabkan kehilangan cecair dalam badan yang serius sehingga mengakibatkan kegagalan fungsi buah pinggang dan fungsi jantung serta gangguan peredaran darah. Bagi kanak-kanak, masalah cirit-birit adalah serius dan perlu pemerhatian doktor.

Cirit-birit dan muntah disebabkan oleh keracunan makanan. Antara makanan yang sering tercemar akibat terdedah kepada bakteria yang boleh mengakibatkan berlakunya keracunan makanan ialah:-
  • Susu atau makanan bersusu seperti keju dan krim.
  • Masakan berlemak seperti nasi lemak, nasi beriyani, mi dansebagainya.
  • Roti dan kuih-muih.
  • Makanan laut seperti kerang.
  • Daging- lembu, ayam, ikan.
  • Makanan dalam tin yang telah kemik atau yang kembung pada bahagian atasnya atau berkarat.


Simptom-Simptom cirit-birit dan muntah bagi kanak-kanak
 
Demam
  Jika suhu badan kanak-kanak melebihi 37 darjah celcius maka kanak-kanak tersebut sudah mendapat demam. Ibu bapa perlu mengambil tindakan bagi meredakan kepanasan badan kanak-kanak tersebut.
Ubun-ubun kepala lekuk ( bagi bayi )
Jika ibu bapa mensyaki anak mereka mendapat cirit-birit boleh mengetahuinya dengan cara merasa dibahagian ubun kanak-kanak tersebut. jika terdapat lekukan maka naak-anak tersebut mengalami cirit-birit.
 
Terlalu haus
Petunjuk lain yang boleh digunakan ialah kecenderungan seseorang kanak-kanak itu minum dengan banyak. Ini adalah kerana cirit-birit yang dialami banyak menyebabkan kehilangan air. Dengan itu sistem fisiologi badan akan meransang seseorang merasa dahaga.
 
Tidak mahu makan atau minum seperti biasa.
Kanak-kanak yang menghadapi cirit-birit akan mengalami hilang selera makan. Ibu bapa perlu memujuk mereka makan dengan memberi makanan kegemaran mereka atau menyediakan makanan dengan cara yang lebih menarik.
 
Selalu muntah
  Cirit-birit juga menyebabkan pengidapnya selalu muntah. Ibu bapa haruslah memberi perhatian kepada perkara ini kerana mereka perlu memberi gantian segera kepada makanan dan cairan yang dimuntahkan
 
Ada darah dalam najis (tanda disenteri)Ini berlaku kerana usus besar telah dijangkiti oleh bakteria. Tempat jangkitan akan berdarah dan akan keluar bersama dengan najis.

 
Kesan – kesan cirit-birit
 Kehilangan banyak cecair dalam badan ( najis yang cair )
 Perut memulas Menyebabkan kematian jika tidak di rawat.
  Masalah akibat kekurangan beberapa jenis vitamin seperti darah tidak sihat ( zat besi, asid folic, vitamin B ), semut-semut atau kebas ( Vitamin B Kompleks & vitamin Thiamine)
  Masalah infeksi dan infestasi cacing, perkembangan fizikal dan mental terjejas jika masalah berlanjutan.Alhamdulillah, masalah cirit birit dan muntah dapat diatasi dengan menggunakkan Haruman KD Speechless Scent walaupun ianya hanyalah haruman bukannya ubat atau minyak angin. Tetapi dengan izin Allah SWT, Alhamdulillah jika KD Speechless Scent di sapu di pusat, ari-ari, dibelakang dan di betis,

  Selain daripada bayi yang disapu itu cepat keluar anginnya, mereka akan mudah tidur nyenyak. Haruman KD Speechless Scent juga wangi. Jadi tidaklah kita berasa tidak selesa apabila satu bilik semerbak dengan bau minyak angin sahaja. Anak-anak dan kita pula akan sentiasa berbau wangi kerana Haruman KD Speechless Scent bukanlah minyak angin.

  KD Speechless Scent adalah sejenis haruman yang berasal dari ekstrak tumbuh-tumbuhan alam yang mana ia secara dasarnya sekadar haruman biasa dan bukan ubat. Haruman ini pada asalnya telah diberi nama 'Haruman KD' namun setelah mendapat maklumbalas daripada pengguna, namanya telah ditukar kepada KD Speechless Scent.
KD Speechless mendapat namanya "Speechless" daripada para pengguna setianya yang menggambarkan ianya satu produk haruman unik yang lain dari lain.
 
"Speechless" adalah perkataan daripada Bahasa Inggeris yang membawa maksud; Kelu, Bungkam, Tiada kata-kata yang dapat digambarkan. Itulah respon awal yang diterima daripada setiap orang yang telah mencalet KD Speechless Scent.
Ianya berbau harum semerbak tetapi lembut dan tidak menyengat, memberi rasa kedamaian dan ketenangan kepada pemakainya. Malah fungsinya melebihi daripada sekadar haruman biasa. Hebat anugerah Allah ini
 
Kd Speechless Scent adalah haruman yang dapat membantu dan menangani masalah berikut:
 
1. Menangani masalah perut kembung/ berangin.
2. Menenangkan anak-anak lasak atau meragam.
3. Membantu anak-anak mudah lena dan mendapat tidur yang berkualiti.
4. Membantu menenangkan ibu bapa yang stress.

Bagaimana ramai pengguna menyakini Kd Speechless Scent?

Jawapan terbaik adalah
  'Hanya yang mencalet mengetahui kelebihannya'

  Alhamdulillah.
>>> Beli KD disini > http://bit.ly/kdalmujahid @ sms/wa 013.684.4409 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan