Selasa, 18 Ogos 2015

Anak Hiperaktif?


Anak Hiperaktif?
Istilah hiperaktif seringkali disalah gunakan. Kanak-kanak yang lasak dan tidak mendengar kata selalu dilabelkan sebagai hiperaktif oleh ibu bapa dan guru-guru.
Istilah hiperaktif atau ADHD sebenarnya digunakan oleh professional dalam bidang perubatan untuk mengambarkan masalah yang lebih serius dan berpanjangan berlaku pada kanak-kanak.
Kanak-kanak yang mengalami masalah ADHD mempunyai tiga kategori simptom iaitu hiperaktif, tempoh tumpuan yang singkat dan tingkah laku yang impulsif.
1. Hiperaktif
• Kerap menggerakkan tangan atau kaki atau menggeliang-geliut di tempat duduk
• Selalu meninggalkan tempat duduk tanpa sebab
• Selalu berlari ke hulu ke hilir atau suka memanjat dalam situasi yang tidak sepatutunya
• Sukar bermain atau melakukan aktiviti riadah tanpa masalah
• Selalu banyak bercakap
• Sering bergerak cergas atau kerap bertindak seolah-olah “digerakkan oleh mesin”

2. Tempoh tumpuan yang singkat
• Sering gagal memberi tumpuan yang teliti atau cuai semasa membuat kerja sekolah atau aktiviti-aktiviti lain
• Selalu tidak mematuhi arahan dan gagal tugasan
• Kerap mengalami masalah untuk mengatur aktiviti diri
• Selalu kehilangan barang 
• Tumpuan mudah bertukar dari satu aktiviti ke satu aktiviti lain
• Mudah pelupa walaupun tidak sepatutnya jika mengikut usia dan keupayaan

3. Tingkah laki yang impulsif
• Kurang sabar dan hadapi masalah ketika menunggu giliran
• Sering mengganggu atau mencelah aktiviti orang lain
• Sering membuat pertimbangan yang salah

Walaupun kanak-kanak ada menunjukkan tingkah laku yang terlalu aktif atau lasak pada sesetengah waktu, ibu bapa harus berhati-hati agar tidak silap membuat andaian dan menganggap anak mereka hiperaktif. Semangat yang berkobar-kobar, bertindak mengikut rasa hati dan suka bergurau tidak mengenal tempat, semuanya boleh dianggap normal. Semuanya bergantung kepada usia, tahap pertumbuhan mereka dan tempoh simptom tersebut berlarutan. Jika anda ada sebarang keraguan berkaitan perkembangan sosial dan perkembangan minda, cepat-cepat rujuk kepada pakar untuk mendapatkan penilaian yang sewajarnya.
-----------------------------------------

اسلام عليكم ورحمة الله و بركاته 
اللهم صل على سيدنا محمد وعلى آله وصحبه وسلم


Puan-puan yang dirahmati Allah Taala. Alhamdulillah kita diberikan anuegerah yang tidak semua orang dapat miliki iaitu kita dianugerahkan anak-anak.

Dalam jutaan manusia yang Allah SWT ciptakan kita terpilih untuk dianugerahkan anak-anak. Kita terpilih untuk menerima amanah ini. Kita terpilih untuk melaksanakan tanggungjawab ini. Tidak semua orang memiliki amanah dan tanggungjawab ini, maka kita yang terpilih untuk memiliki anugerah yang terhebat ini wajib mensyukuri nikmat anak ini.


Akhir ini ramai dalam kalangan kita mengeluh anak-anak kita tidak seperti anak-anak orang lain di mana kita lihat anak-anak kita berbeza watak dan sikap berbanding anak-anak orang lain.
Antara keluhan ibu bapa sekarang adalah adanya ujian anak mengalami masalah ADHD atau hiperaktif di mana anak-anak ini mereka bertindak melebihi kewajaran anak-anak lain.

Mereka terlebih aktif, kurang fokus dan tindakannya yang impulsif menyebabkan orang lain kurang menyenangi tindakan mereka. Contohnya, apabila kita melihat anak-anak hiperaktif semasa mereka bermain bersama kanak-kanak lain. Mereka tidak dapat memberikan fokus ketika bermain dan seringkali akan berlari atau berjalan-jalan ke sana dan ke mari tanpa mengenal erti penat.


Tindakan mereka berlari tidak henti atau melakukan sesuatu di luar kawalan adakalanya menyebabkan orang sekeliling yang berada bersama-sama menjadi stress kerana mereka melakukan secara berlebihan yakni terlalu aktif berbanding kanak-kanak aktif yang lain dalam peringkat umur yang sama. Beberapa orang guru pernah bercerita dengan saya di mana mereka terlibat dalam mengajar kanak-kanak ADHD atau hiperaktif ini.
Guru-guru adakalanya hilang kawalan diri, kadang-kadang terasa hendak marah dan rasa tertekan dengan sikap dan watak kanak itu dan sehingga menimbulkan suasana yang tidak enak di dalam kelas di mana kanak-kanak itu menganggu fokus kanak-kanak lain.

Ramai juga ibu bapa yang mengadu kepada saya bagaimana caranya menangani anak-anak yang bermasalah sedemikian. Mereka meluahkan keinginan untuk mencuba Haruman KD Speechless Scent disebabkan ramai yang telah mengatakan dengan menggunakan Haruman KD Speechless Scent pada kanak-kanak ADHD, ia dapat menenangkan sedikit mereka.

Ramai juga guru tadika yang menggunakan Haruman KD Speechless Scent untuk menangani anak-anak yang bertindak sebegitu. Guru-guru memandikan anak-anak tu dengan Haruman KD Speechless di sekolah agar anak-anak tersebut lebih fokus dan tidak terlalu aktif di dalam kelas. Cuma ingin saya sarankan di sini, walau bagaimana sekalipun aktif anak kita, mereka tetap anugerah terindah.


Jadi walaupun kita menggunakan Haruman KD Speechless Scent untuk menangani masalah itu, kita perlulah ingat ianya adalah hanya sebagai salah satu langkah yang kita usahakan untuk tangani anak yang bermasalah. Yang paling penting sebagai ibu bapa, kita perlulah ada usaha lain yang diikhtiarkan disamping menggunakan Haruman KD Speechless Scent.


Kita tidak boleh meletakkan anak-anak kita hanya cukup dengan Haruman KD Speechless Scent. Kita tahu bahawa dengan izin Allah, KD Speechless Scent dapat membantu menenangkan anak-anak yang terlalu aktif, menenangkan anak yang selalu menangis dan baran.

Tetapi kita sebagai ibu bapa tidak boleh sama sekali meletakkan Haruman KD Speechless Scent sebagai penawar semata-mata tanpa berusaha dengan ikhtiar yang lain.

Yakni kita sebagai ibu bapa perlu memainkan peranan seperti sering berkomunikasi dan meluangkan masa bersama dengan mereka. Kita juga boleh melakukan aktiviti yang bersesuaian berdasarkan saranan pakar terapi kanak-kanak agar mereka tidak berasa tersisih dan dapat mengeluarkan bakat terpendam mereka disebalik kekurangan yang ada pada diri mereka.


Anak-anak istimewa ini adalah anugerah yang terindah daripada Allah SWT.
Kita sebagai ibu bapa patut melihat mereka sebagai satu anugerah. Apabila kita melihat anak-anak itu sebagai satu anugerah, kita pasti akan bersyukur.


Tetapi sebaliknya ada di kalangan kita menganggap anak itu adalah masalah. Sebab itu kita tidak dapat menyelesaikan masalah dan terbeban dengan masalah.

Kita sebagai ibu bapa patut meletakkan anak-anak yang bermasalah itu adalah satu ujian yang terindah. Di mana apabila kita dapat melepasi ujian itu, pasti kita dapat ganjaran atau anugerah yang terhebat.
Jadi kita letakkan ini adalah satu cabaran bagaimana kita sebagai ibu bapa melepasi ujian ini.

Oleh itu saya sarankan ibu bapa banyakkan membaca Al-Quran di dalam rumah. Apabila kita banyak membaca Al-Quran di dalam rumah, aura positif akan tersebar di dalam rumah. Segala yang ada di dalam rumah kita akan mendapat aura yang positif. Insyaa Allah, anak-anak kita akan mendapat aura yang positif. Kita dirikan solat, bangun qiyamullail, buat segala kebaikan, ikuti sunah Rasulullah SAW, In syaa Allah anak-anak kita yang hiperaktif juga akan melakukan perkara yang sama.

Insyaa Allah, sesungguhnya Allah itu tidak akan menguji hambanya dengan sia-sia. Allah menguji ibu bapa kerana Dia tahu kita mampu.
Maka kita wajib menerima anugerah ini sebagai satu cabaran yang terindah dalam hidup kita.


Insyaa Allah, gunakan Haruman KD Speechless sebagai satu ikhtiar untuk menenangkan anak-anak. Ibu bapa juga boleh menggunakan KD Speechless untuk menenangkan diri.
Insyaa Allah. 


BaarakAllahulakum.

KD Speechless Scent adalah haruman. Sedia maklum, haruman adalah sejenis alat penenang di mana dengan mencium haruman, kebiasaannya kita akan merasa lebih tenang.
Dan juga bukan semua haruman itu menenangkan, namun ada haruman-haruman tertentu yang boleh menenangkan kita.


APA ITU KD SPEECHLESS SCENT?
KD SPEECHLESS SCENT adalah HARUMAN yang diasaskan daripada tumbuhan dan ekstrak alami. Ianya dihasilkan sebagai alternatif untuk kaum muslimah memakai haruman yang tidak semerbak.

ADAKAH KD HARUM?

Ya. Kd mengeluarkan aroma harum tetapi tidak semerbak kerana ianya tiada alkohol dan menjadi TERAPI UNTUK STRESS.


ADAKAH KD BERSIFAT CECAIR ?
KD diciptakan dalam bentuk cecair pekat. Ia lebih ke arah PATI ekstrak tumbuhan.


APAKAH KELEBIHAN KD SELAIN DARIPADA SEBAGAI HARUMAN?
KD sesuai digunakan sebelum memulakan sesi pekerjaan. Ambil sedikit KD, calet di tapak tangan, ramas tapak tangan kemudian hidu KD dalam-dalam. Dengan izin Allah, ia membawa satu permulaan yang positif, aura yang positif serta mood yang positif.

Ini merupakan satu lagi solusi yang boleh kita cuba adalah dengan menggunakan haruman untuk menenangkan kita.


Jadi kita boleh mencuba sejenis haruman yakni KD Speechless Scent kerana :
1. Haruman KD Speechless Scent mampu menenangkan anak-anak yang lasak.
2. KD juga dapat mewujudkan aura positif dimana sesiapa yang berdepan dengan kita akan merasa mood positif itu daripada kita.
3. KD juga dapat meredakan tangisan bayi dan menenangkan bayi meragam
4. Mengawal emosi baran.

Ramai pengguna sudah mencuba kaedah ini dan ramai yang SPEECHLESS kerana "Hanya yang mencalet mengetahui kelebihannya…"


Whatsapp KD ke 013.684.4409

Tiada ulasan:

Catat Ulasan