Rabu, 17 Disember 2014

Madu Sidr - Penyakit kemurungan (Depression)


Penyakit kemurungan (Depression) berlaku mempunyai perasaan sangat sedih yang berpanjangan. Simptom lainya ialah hilang minat kepada sesuatu, susah untuk memberi tumpuan, hilang semangat untuk meneruskan sesuatu, mudah putus asa, mudah tersinggong, selalu lemah badan, susah tidur atau susah untuk ingat sesuatu.

Ia lebih kepada mood atau perasaan dan boleh memberi kesan kepada kesihatan. Jika dibiarkan boleh menjadi kemurungan teruk sehingga berniat untuk membunuh diri. 

Kemurungan banyak puncanya seperti kesan sampingan ubat, penyalahgunaan dadah, kekurangan zat makanan, penyakit berjangkit, penyakit jantung, kencing manis, angin ahmar, barah, penyakit saraf dan kelenjar tiroid (thyroid ) yang tidak berfungsi dengan betul.

Jadinya, langkah pertama ialah membuat pemeriksaan doktor menyeluruh termasuk darah untuk semua jenis penyakit. Ikut nasihat para doktor dan makan ubat yang dicadangkan.

Langkah-langkah berikutnya ialah memakan makanan yang cukup zat kebaikan, bersenam yang mudah, bersolat, berzikir dan membaca Qur'an. 

Antara petua yang dapat membantu masalah kemurungan ialah meminum air Lemon Kuning bersama madu sekurang-kurangnya 3 kali sehari. Caranya ialah dengan mencampurkan dua atau tiga hirisan lemon dimasukkan ke dalam air panas segelas. Campurkan madu 1 sudu kecil. Bancuh. Tunggu suam lalu minum.


Moga bermanfaat!
Tempahan madu Sidr asli Gred A+ - RM69 (50gm), RM210 (225gm)
Gred A1 - RM59 (50ml), RM160 (225gm)
Gred A3 RM140 (225gm)

Boleh hubungi kami untuk sebarang pertanyaan.
SMS/TEL/Whatsapp: 0136844409Tiada ulasan:

Catat Ulasan