Isnin, 14 Julai 2014

Calitkan KD Al Mujahid sebelum meulakan perjalanan.Syawal tinggal beberapa hari sahaja lagi dan ramai yang merancang untuk memandu sendiri pulang ke kampung halaman. Peringatan buat anda yang ingin memandu sendirian, pastikan anda tidak mengantuk. Kata orang, ‘malang itu tidak berbau’ , jadi sebelum terjadi perkara yang tidak diingini, mari baca tip untuk elak mengantuk ketika sedang memandu.

Memandu ketika mengantuk adalah sangat membahayakan. Sedetik sahaja anda terlelap ketika memandu, kemungkinan untuk anda ditimpa kemalangan adalah 99% kerana ketika terlelap itu, otak anda tidak lagi berfungsi dan sedar, mata tertutup dan anggota tangan dan kaki tidak lagi dapat mengawal kenderaan yang dipandu.
Antara tips elak mengantuk ketika memandu
1. Dapatkan rehat yang cukup sebelum perjalanan
2. Elak memandu berseorangan
3. Berehat sekejap jika perlu

Tidak dapat dinafikan, perasaan mengantuk sebenarnya adalah diluar kawalan kita, namun mengambil langkah untuk mengurangkan rasa mengantuk semasa memandu adalah amat penting. Berhati-hatilah ketika memandu, kerana sedikit kecuaian mampu mengundang maut. Selamat memandu

Apa kata calit KD Al Mujahid sebelum memulakan perjalanan. In shaa Allah boleh segarkan minda dan jangan lupa doa, selawat dan zikir juga! Moga anda selamat dalam perjalanan.

Nak cuba? Dapatkan Haruman KD Al Mujahid anda untuk Hari Raya nanti. sms FRESH ke 014 9312576

Tiada ulasan:

Catat Ulasan